Het Domstad Jongorkest

Het Jongorkest is voor kinderen van circa tien tot dertien jaar die enkele jaren muziekles en enige samenspelervaring hebben. In het orkest leren ze de beginselen van het orkestspel en ontwikkelen ze hun muzikale bagage. Het Jongorkest bestaat uit strijkers en transponerende blazers en telt ruim 40 leden. Het orkest speelt vooral bewerkingen van orkestpartijen en speciaal gecomponeerde muziek voor beginnende musici.

Het Jongorkest geeft geregeld concerten. Het doet bijvoorbeeld iedere twee jaar mee aan het Junioren Symfonieorkesten Spektakel in het Archeon in Alphen aan de Rijn.

Het Domstad Jongorkest repeteert in de schoolweken elke vrijdag in Parnassos Cultuurcentrum. Iedereen is om 16 uur aanwezig om instrumenten uit te pakken en bladmuziek klaar te zetten, zodat we om 16.15 uur kunnen beginnen. De repetities duren tot 17.45 uur.

De orkestouders van het Domstad Jongorkest zijn Tamar Fischer en Anne Decanniere.

Dirigent Floris Dercksen

Floris Dercksen is de dirigent van het Jongorkest. Met veel geduld en aandacht weet hij de jonge musici de vaardigheden aan te leren die nodig zijn om in een orkest samen te spelen. Floris studeerde cello bij György Schiffer in Tilburg. Hij is docent aan de Muziekschool van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Naast cellolessen organiseert hij hier samenspeelprojecten voor beginners en gevorderden. Verder ontwikkelt hij muziekprojecten voor basisscholen, waarmee ook kinderen worden bereikt voor wie het maken van muziek niet vanzelfsprekend is. Bovendien leidt hij de Domplein Trotters, een samenspeelorkest voor jonge UCK-leerlingen die één of meer jaren les hebben gehad.

Als uitvoerend musicus speelt Floris in het ensemble Weshm, dat klassieke Arabische muziek combineert met hedendaagse geïmproviseerde muziek. Weshm treedt regelmatig op in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Meer weten over Floris? Lees een uitgebreid portret van hem.

Orkesten