Doelstelling Stichting Domstad Jeugdorkest
In onze statuten is als doelstelling vermeld: “De stichting heeft ten doel de muziekbeoefening door jeugdigen, in het bijzonder het samenspel in ensemble en orkest te bevorderen. De stichting tracht haar doel te bereiken door middel van oefening en uitvoering waarbij zoveel mogelijk ruimte wordt gelaten voor zelfwerkzaamheid en eigen initiatief van de spelers. De stichting heeft geen winstoogmerk.”.
Op deze wijze draagt het DJO bij aan de kunstzinnige vorming van jongeren in Utrecht en omgeving waarmee een algemeen maatschappelijk belang is gediend.
Deze doelstelling geven we als volgt vorm:
- Het DJO is een stelsel van jeugdsymfonieorkesten met primair een educatieve functie.
- Kinderen krijgen gedurende de periode dat ze deel uitmaken van het DJO maximale extra bagage. Zowel muzikaal – door kennis te maken met verschillend repertoire, met verschillende muziekstijlen en met samenspel – alsook organisatorisch – kinderen leren dat hun voorbereiding op de repetities invloed heeft op het functioneren van het orkest en leren zo omgaan met hun verantwoordelijkheid naar de andere leden en de dirigent..
- In principe is er plaats voor ieder kind dat een symfonieorkestinstrument speelt om op zijn of haar eigen niveau mee te spelen.
Beleidsplan
Lees in de beleidsnotitie DJO 2019-2024 meer over het beleid van het Domstad Jeugdorkest.
Bestuurders en hun functie
Lisette le Coq – voorzitter
Hans Gieskes – orkestcoördinator
Ingrid Klasberg – secretaris
Robert Winkel – penningmeester
Maaike van Gorcum – auditiecoördinator
Gegevens van de organisatie
Stichting Domstad Jeugdorkest
T.a.v. Ingrid Klasberg (secretaris)
Jutfaseweg 130 a
3522 HK Utrecht
RISN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) is 812349180.
Beloningsbeleid
De bestuurders ontvangen voor hun werkzaamheden geen vergoeding.
Actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten
Repetities
De orkestleden komen elke vrijdag (met uitzondering van de schoolvakanties) bij elkaar om te repeteren onder leiding van hun dirigent. Elk orkest heeft twee orkestouders die helpen om de repetities in goede banen te leiden.
Weekends
Repetitieweekenden hebben in onze ogen primair een sociale functie: zorgen voor een betere binding binnen het orkest door nadere kennismaking in een andere omgeving. Verder kun je een weekend gebruiken om stukken grondig in te studeren. Deze weekenden voor alle orkesten vinden meestal plaats in november en maart te Austerlitz.
Concerten
Een aantal keer per jaar geven we een openbaar toegankelijk concert in de gemeente Utrecht waar alle orkesten optreden. Zo wordt de verbinding tussen de orkesten zichtbaar en hoorbaar. Het streven is dat elk orkest daarnaast twee keer per jaar afzonderlijk een concert geeft. Daarvoor richten we ons op gelegenheden waar we niet zelf voor ons publiek hoeven te zorgen, bijv. door actief deel te nemen aan andere producties c.q. festivals (Ned. Muziekdagen, Culturele zondagen, Muziekolympiade, Jeugdorkestfestivals), uitwisselingen en gezamenlijke producties met een ander (jeugd) theater/koor/of dansgezelschap.
Over het algemeen geven we een winterconcert (eind januari) en een zomerconcert (eind juni) in de Tuindorpkerk in Utrecht.
Concertreizen
We organiseren eens in drie jaar een buitenlandreis voor het oudste orkest.
In 2018 is het Jeugdorkest naar Bergen in Noorwegen geweest. Het betrof een deelname aan het elfde European Orchestra Festival (EOF 2018) voor amateurorkesten. Met het Domstad Jeugdorkest vertegenwoordigden we Utrecht op dit festival. Het Jeugdorkest verzorgde onder andere een concert voor alle andere aanwezige orkesten.
In 2024 is een reis naar Parma in Italië gepland.
Financiële verantwoording
Hier vindt u het financiële overzicht van de stichting Domstad Jeugdorkest over het boekjaar 2021-2022:
DJO Resultaat en Balans 22-23 website