Portret van Gerard Poot

Gerard Poot is dirigent van het Juniororkest van het DJO. ‘Veel volwassenen vinden kinderen in deze leeftijd moeilijk, maar voor mij zijn ze het allerleukst om mee te werken’, aldus Gerard. Hij weet al vanaf zijn 12e jaar dat hij kinderen muziek wil laten leren spelen en sindsdien is hij aan het werk geweest om dit te bereiken. Niet dat dat logisch was in het (zwaar) gereformeerde gezin waar hij vandaan kwam, want muziek was daar niet vanzelfsprekend. Toch zette hij door en kwam hij op het conservatorium terecht, waar hij de opleiding schoolmuziek (muziekleraar) deed. Hij heeft zich al tijdens zijn opleiding gespecialiseerd in het werken met jeugdsymfonieorkesten en zich later verdiept in het repertoire voor deze orkesten. Toen Gerard zijn carrière begon, in het pré-internettijdperk, was het namelijk lastig om geschikte bladmuziek te vinden. Veel speurwerk bij diverse Europese en Amerikaanse muziekuitgevers resulteerde uiteindelijk in zijn bedrijf in bladmuziek voor jeugdsymfonie orkesten: Highland Music. Hiermee voorzag hij de meeste jeugdorkesten in Nederland (ongeveer 80) van bladmuziek.

Gerard Poot dirigeert het Domstad Juniororkest al sinds 1998. ‘Mijn belangrijkste doel in dit orkest is te zorgen dat kinderen niet stoppen met het bespelen van hun instrument. Als ik ze zoveel plezier kan bezorgen in het spelen (in een orkest) dat ze na de middelbare school nog doorgaan, dan heb ik het goed gedaan’. En hoe doet hij dat? ‘Bij mijn orkest mag je nog fouten maken, lachen we veel en zijn we gewoon lekker aan het spelen en experimenteren. Het blijft gewoon gezellig, wat ze moeten leren wordt meegenomen in plezierige repetities. Ook de concerten probeer ik luchtig en ontspannen te houden. Kinderen presteren het best als ze voor jou en het orkest willen gaan.

Naast zijn werk als dirigent van het Junior, is Gerard Poot ook zorgkunstenaar voor ouderen met dementie, maakt hij muziek in zorgcentra en zingt met deze ouderen. Ook maakt hij muziektheater met kinderen in Almeerse aandachtswijken, waar zij niet automatisch met kunst en cultuur in aanraking komen. Hij combineert dit vaak met zijn hobby: goochelen. Ook heeft hij een theater- en zangtrio met twee dames, Pomposo in de Polder, waarmee hij voorstellingen geeft op basisscholen door het hele land.

En wat hij het leukste vindt aan het Juniororkest? ‘Als ik iets doe, doe ik het altijd met veel energie en enthousiasme. Ik ga er helemaal voor. Blijf altijd positief. Ik begrijp pubers gewoon goed, denk ik. Na de repetities ga ik altijd met veel energie weer naar huis. Dat is een goed teken voor mij!’