Maartje van Winkel speelde tot 2005 viool in het Domstad Jeugdorkest. Ze overleed in 2005 vlak voor haar 15e verjaardag aan de gevolgen van het Ewingsarcoom, een zeldzame vorm van botkanker, maar ze bleef tot het allerlaatst vrolijk en strijdbaar: niet alleen voor zichzelf, maar bijvoorbeeld ook voor een Afghaans klasgenootje dat dreigde te worden uitgezet. Maartjes moeder, Judith Koorn, schreef dit jaar het boek Monument voor Maartje ter nagedachtenis aan haar, maar ook om fondsen te werven voor onderzoek naar het zeldzame Ewingsarcoom. Het boek gaat niet alleen over de ziekte en de missers van de artsen, maar ook over hoe je om kunt gaan met zieke klasgenoten, over rouw bij jongeren en ouders, over wat je nog kan doen met je leven als het niet zo lang lijkt te zijn en natuurlijk over Maartjes leven.

Maartje wilde al van jongs af aan viool spelen. Er waren tijdens haar ziekte perioden dat zij haar viool niet meer kon vasthouden, maar dat bleek nooit een reden om de viool op te geven. Ze was heel trots en blij mee te mogen doen in het Domstad Jeugdorkest en bleef daar tot het laatst meespelen. Door haar enthousiasme besloot haar zus, die een kei was op de piano, om ook maar hobo te leren spelen, dan kon ze tenminste ook in het orkest! De laatste muziek die Maartje en haar zus bij Domstad Jeugdorkest speelden waren de Carmina Burana en Pirates of the Caribbean. Hoewel Maartje heel veel van zingen hield en van popmuziek, hoopte ze in elk geval de Romance van Beethoven ooit prachtig te kunnen uitvoeren. Ze heeft genoten van het orkestleven.

We hopen dat iedereen die betrokken is bij Domstad Jeugdorkest het boek Monument voor Maartje gaat kopen en lezen. Het boek is vlot geschreven en geschreven voor jongeren en ouders; het is een boek over iemand die je vriendin of de dochter van vrienden had kunnen zijn. Door het boek te kopen help je Maartje om na haar dood toch nog haar doel te verwezenlijken: de pijn uit de wereld halen en elkaar helpen. De opbrengst van de boeken gaat naar onderzoek naar het Ewingsarcoom in het RadboudUMC. Bij bestelling via Gigaboek gaat de opbrengst naar het genoemde medische fonds.

Meer informatie over Maartje is te vinden op de speciale Facebook-pagina  die haar moeder maakte. Bekijk hier een uitzending van het Jeugdjournaal uit 2005 met Maartje en haar vriendin Darakshan die dreigt te worden teruggestuurd naar Afghanistan.