Portret van Mark Walter

‘Mijn doel is te zorgen dat ik zoveel mogelijk orkestleden aan het orkest blijf binden, omdat het zo fantastisch is! Voor mij betekent dat dat het Jeugdorkest zowel gezellig als heel goed moet zijn,’ aldus Mark Walter, sinds november 2016 dirigent van Domstad Jeugdorkest. Pianist en dirigent Mark Walter weet precies hoe hij dat aan moet pakken met het Jeugdorkest. ‘Misschien komt het omdat ik zelf nog jong ben, maar ik kan me goed inleven in wat belangrijk is in een orkest als je tussen de 15 en 18 jaar bent’. Mark Walter studeerde in het voorjaar van 2016 af aan het Conservatorium van Utrecht in zowel piano als (koor)directie. Voor Mark is deze combinatie van piano en directie heel belangrijk: ‘Als pianist ben je altijd solistisch bezig of hooguit begeleid je iemand of speel je in een trio. Als dirigent ben je juist sociaal bezig, werk je aan de saamhorigheid van je orkestleden en moet je van alles tegelijk in de gaten houden. Juist die veelzijdigheid en afwisseling zijn ideaal.’ Mark Walter wisselt optredens als solopianist of begeleider op de piano af met concerten met de drie koren die hij dirigeert, met het Domstad Jeugdorkest en kortere directieprojecten op bijvoorbeeld scholen.’

Mark Walter heeft altijd veel zin in de vrijdagrepetities met het Domstad Jeugdorkest. ‘Het is een heel positieve en vrolijke groep. Ik zie het als mijn rol om tijdens de repetities te zorgen dat we plezier hebben in het muziek maken, maar ook dat ik het orkest uitdaag. Ik wil zorgen dat ze nét over de grens gaan van wat ze aankunnen.’ Mark doet dat vooral door de orkestleden zo veel mogelijk te laten spelen, te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt en de partijen eerlijk te verdelen. ‘In het jeugdorkest zitten slimme kinderen, die hoef ik niet veel uit te leggen. Ik laat ze vooral ervaren hoe ik wil dat een stuk klinkt. Dat ze een Mark-Walter-interpretatie van het stuk spelen ga ik niet toelichten, maar ik leg ze natuurlijk wel mijn mening op over het stuk. Dat is dan weer leuk voor mijzelf.’ Voor Mark staat het ervaren van muziek altijd voorop. Dat betekent wat hem betreft dat hij voor het jeugdorkest mooie muziek uitzoekt, muziek met vaak een duidelijke melodie die prettig klinkt en een snaar raakt. Hij hoeft niet perse een bepaald repertoire af te werken. Liever kiest hij muziek rond een thema of zoekt hij werken uit die goed bij elkaar passen. Mark: ‘Ik wil uiteindelijk bereiken dat mensen geraakt worden door de muziek. Dat je de tranen achter je ogen voelt prikken, dat is het hoogste doel.’